Руската държавна корпорация Росатом“ ще строи в Сърбия голям комплекс за

...
Руската държавна корпорация Росатом“ ще строи в Сърбия голям комплекс за
Коментари Харесай

Русия ще строи ядрен комплекс в Сърбия

Руската държавна корпорация „ Росатом “ ще строи в Сърбия голям комплекс за прилагане на нуклеарни технологии за медицински цели. За задачата " Росатом " и сръбската страна ще учредят взаимно дружество.  

През идващите три години в Сърбия ще бъдат изградени Център за нуклеарна медицина въз основата на циклотронен комплекс и база за производство на радиофармацевтични препарати. В съвместния план ще се ползват най-модерните технологии при произвеждане на радиоизотопи за медицински и промишлени цели, произвеждане на легиран силиций за промишлеността, установяване на елементния състав на руди и минерали, за екологични проби и др. 

Партньорството е контрактувано преди визитата на премиера на Сърбия Ана Бърнабич в Москва. 

„ Това е исторически ден в връзките сред двете страни. Подписахме съглашения, които връщат Сърбия на картата на европейските страни, които имат база за научни проучвания в региона на нуклеарните технологии. Вече имаме запитвания от прилежащи страни, които желаят да употребяват този център взаимно с нашите учени. С подписването на тези съглашения се откриват нови вероятности в развиването на взаимоотношенията сред Сърбия и Русия в региона на нуклеарните технологии “, коментира министърът на иновациите  Ненад Попович.

  " Радиофармацевтичният комплекс и центърът за нуклеарна медицина ще обезпечат достъп до високотехнологична здравна помощ и ще дадат решения борбата срещу онкологичните болести “, е декларирал генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР